Krekeri od heljde, lana i sjemenki bundeve

 
Krekeri od heljde, lana i sjemenki bundeve

Jednostavni i neutralni krekeri koji će pasati uz bilo koji umak. Prema ukusu u smjesu možete dodati začine poput češnjaka u prahu te razno začinsko bilje.

Sastojci:

  • 200g smjemenki bundeve
  • 60g sjemenki smjeđeg lana
  • 80g proklijale heljde*
  • 400ml vode
  • Sol

Postupak:

Fino sameljite sjemenke bundeve i smeđeg lana. Dodajte proklijalu heljdu, vodu, sol i sve dobro izmiješajte i ostavite da nabubri oko 15 minuta.

Tijesto razvaljajte na podlogu za sušenje, utisnite oblike koje želite (kovke, trokute) i dehidrirajte na 45°C oko 20 sati dok krekeri ne postanu hrskavi.

Kako klijati heljdu:

Proklijati heljdu jednostavnije je nego što mislite. Uzmite željenu količinu, potopite ju u vodu na 1-2 sata. Nakon toga isperite i procijedite pa prebacite u veliko cjedilo sa sitnim rupicama. Ispod cjedila podmetnite tanjur kako vam ocijeđena voda ne bi curila po kuhinji. Ispirite pod mlazom vode 3xdnevno. Nakon otprilike dan i pol vaša heljda će proklijati. Dobro ju operite u vodi pa iscijedite i stavite dehidrirati na 45°C cca 20 sati. Važno je da vam je heljda potpuno suha i hrskava tako da ju možete spremiti u staklene posude u kojima će stajati dok ju ne zatrebate.
Klijati možete samo sirovu heljdu! Sirova heljda je svjetlozelene do svjetlosmeđe boje dok je termički obrađena smeđe boje.

 
  Sokovi recepti