Milja do zdravlja

 
Milja do zdravlja

GORDAN MILJANOVIĆ, magistar nutricionizma

''Cjelovito zdravlje podrazumijeva brigu o više aspekata zdravlja, odnosno brigu o cijelom sebi - brigu o tjelesnim, mentalnim, društvenim i duhovnim aspektima života.

Tvoja prehrana, kao samo jedan od aspekata, igra važnu ulogu u tvojem cjelokupnom (holističkom) zdravlju.

Kad naučiš kako svakodnevno izabirati zdravu i prirodnu hranu, dobit ćeš dobrog saveznika za svoje zdravlje i cjelokupnu životnu dobrobit.''


Svi imamo svoju priču - i svi odlučujemo kako će ta priča završiti.

Službena edukacija odvela me u smjeru nutricionizma, a osobni životni put uvijek me polako, ali sigurno, vukao u smjeru interesa za teme cjelovitog zdravlja i samorazvoja čovjeka - tjelesnog, psihološkog, emotivnog i duhovnog.

  • Upravo me ta osobna težnja ka traženju cjelovitog zdravlja i razvoja pogurala u organizaciju vlastite prehrane, više nego sama edukacija ili fakultet.

​Kao i velik broj ljudi,  i ja sam većinu mladosti slijedio po automatizmu tipičnu "zapadnjačku prehranu", koja se bazirala na kruhu, tjestenini, fast foodu, duboko prženoj hrani, litri mlijeka iz tetrapaka dnevno i praktički nula voća i povrća.

  • ​Svatko od nas može imati široki raspon tegoba koji se događa kad se dugo hranimo na način koji ne odgovara našem tijelu (uz sve ostale loše navike), a kod mene osobno su to bile četiri stvari: stalni kronični manjak energije, povremena podbuhtlost i natečenost, glavobolje povezane s bolovima u crijevima, te nikad normalna, stalno mekana stolica.

 U jednom trenutku sam shvatio da prvo moram pomoći sebi i organizirati sebe, kako bih mogao pomoći drugima.  

  • Prestao sam prepuštati prehranu automatizmu i uzeo je u svoje ruke. 

Moje tegobe su se izrazito smanjile, a na tom putu shvatio sam da je hrana samo 1 dio mozaika ka zdravlju i ka razvoju cjelovitosti čovjeka kao bića.​

  • Ali svi s nečim moramo početi, pa zašto ne s prehranom?

​Zdrava hrana itekako može biti ukusna, zasitna, zabavna, zanimljiva i djelovati u savezništvu s našim tijelom, a ne protiv njega.​

  • Zamislite da vam je u ovom životu dan samo jedan jedini automobil, bez mogućnosti kupovine novog. Biste li pazili na njega, na način na koji ga vozite, kakvo gorivo i ulje u njega ulijevate, te koliko osluškujete njegovo funkcioniranje i koliko ga često pregledavate i popravljate?

​Iako smatram da je ljudsko biće više od samo ovog tijela, ovo tijelo nam je dano s razlogom i svrhom, pa zašto se ne bismo brinuli o njemu, dali mu potporu i na taj način si olakšali život.

https://www.miljadozdravlja.com/

 
  VerVita preporučuje