Dunja Gulin

 
Dunja Gulin

Dunja Gulin

www.dunjagulin.com

Moja ljubav prema hrani i kuhanju postoji oduvijek. S vremenom, sve ostalo čime sam se bavila istisnula je u drugi plan.
Hrana i sve vezano za hranu moralo je postati ono što radim svakodnevno, nešto o čemu razmišljam neprestano.Imam sreću raditi ono što volim najviše na svijetu - raditi sa hranom. Pisati o hrani, nabavljati hranu, uzgajati hranu, kupovati, pripremati i posluživati hranu te hraniti ljude oko sebe najkvalitetnijim namirnicama, pripremljenima s ljubavlju i pažnjom. Hraneći druge, hranim svoju dušu.To je moj pristup hrani.

Moja prva kuharska edukacija odvijala se u Istri, u starinskim kuhinjama moje none i babe, mame i tate, teta, susjeda i obiteljskih prijatelja. Sezonski pohodi na gljive, šipak, divlji radič, kestene, koromač, šparoge, školjke - sve je to za mene bila čudesna i neprocjenjiva škola kuhanja.

Život u Londonu i veća izloženost zapadnjačkoj industrijskoj prehrani bio je povod da se okrenem zdravim i prirodnim namirnicama.

Zagrebački studentski život bio je povod da zađem još dublje u područje zdrave i prirodne prehrane.

2004. godine završavam Školu prirodne kuhinje u ustanovi Makronova i počinjem se intenzivno baviti osmišljavanjem i vođenjem seminara i radionica kuhanja, a kreću i moja iskustva rada kao glavnog chefa za veće grupe na raznim programima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Surađujem sa stranim chefovima i autorima kuharica, asistiram u velikim kuhinjama, vodim radionice kuhanja na One World Summer Festivalu u Engleskoj. Putujem i učim o novim trendovima u prehrani i usavršavam znanja o svim granama zdrave prehrane: mediteranske, vegetarijanske, veganske, makrobiotičke i sirove prehrane te u svom svakodnevnom radu kombiniram različite stilove pripreme namirnica.

 

2009. godine objavljena je moja prva kuharica na hrvatskom jeziku Doručak

2010. godine u Americi pohađam dvije velike konferencije o najnovijim saznanjima u zdravoj prehrani:
46.Nobel Conference 'Making Food Good'
@ Gustavus Adolphus College i
Healthy Foods Summit 'Food For Thought' @University of Minnesota

2011. pokrećem dugo osmišljavani i priželjkivani projekt Rentaj Chefa koji omogućava svima da u udobnosti svoga doma jedu kvalitetne obroke, da obitelji i prijateljima ponude svježe pripremljena zdrava & slasna, slatka & slana jela ili pak, da u svojoj kuhinji nauče jednostavne ili kompliciranije tehnike pripreme zdravih, cjelovitih i ukusnih jela uz moje upute i vodstvo.

2012. objavljena je moja prva kuharica na engleskom jeziku Raw Food Kitchen.

2013. svjetlo dana ugledala je moja druga kuharica na engleskom jeziku The Vegan Baker u kojoj sam otkrila recepte i trikove o uspješnom pečenju zdravih slastica.

2014. objavljena je moja treća kuharica na engleskom jeziku The Vegan Pantry koja je ostvarila veliki uspjeh te je nominirana za nagradu Guild of Food Writers 2015 Award u kategoriji Miriam Polunin Award for healthy Eating.

U 2014. The Vegan Baker prevedena je na još dva europska jezika:

  • Veganes Backen
  • Pasticceria vegana

2015. izlazi moja četvrta po redu kuharica, Fermented Foods for Vitality & Health u kojoj ćete pronaći veliku bazu osnovnih recepata za fermentirane napitke, jela od fermentiranog povrća, žitarica i mahunarki te upute kako fermentirane namirnice uklopiti u svakodnevnu prehranu i poboljšati zdravlje.

U 2015. Godini objavjeni su i prijevodi kuharice The Vegan Pantry na čak šest jezika: njemački, talijanski, francuski, portugalski, švedski i poljski!

  • Vegan & Lecker
  • Ricette vegane
  • Från veganens skafferi
  • Mes bonnes recettes vegan
  • Indispensável
  • Weganskie pysznosci

Još je nekoliko kuharica u različitim fazama nastajanja i čekaju svoj trenutak.

Uglavnom, neprestano se nešto 'kuha'!

 
  VerVita preporučuje