Događnja u listopadu u VerViti!

 

Sva predavanja i radionice održat će se u prostoru Ver Vite na adresi Lanište 1f, Zagreb!

KARTA I UPUTE KAKO DO NAS ->

Zbog ograničenog broja mjesta obavezne su prijave!

 

 04.10.2018. od 17:30 - 19:00 h

 Zelenarium družionica: Kako konzervirati sirovu hranu 

 

predavač: Tina Uglješić (Zelenarium)

Jesenski plodovi odišu punoćom okusa i bogatstvom nutrijenata, a na novoj družionici razgovarat ćemo o tome kako na jednostavan način spremiti viškove. Ipak, u fokusu nam neće biti samo viškovi svježih plodova, nego i konzerviranje pripremljene hrane koju ne stižeš pojesti prije nego što se pokvari.

KOME JE DRUŽIONICA NAMIJENJENA: Bez obzira na to jesi li tek na početku u svojoj promjeni prehrane ili o njoj tek razmišljaš ili si možda već iskusni višegodišnji sirovojelac, svi na ovim družionicama nađu svoje mjesto i sviđa im se koncept druženja i razmjene znanja i iskustva. Nije uvjet da si polaznik neke od radionica ili Male škole Zelenariuma.

Cijena: 80 kn (PDV uključen). U cijenu je uključena i sirova hrana za degustiranje (još nisam smislila što). Ako želiš, slobodno donesi nešto iz vlastite kuhinje.

Prijaviti se možete na stranicama Zelanariuma:

 

 12.10.2018. od 18:00 - 20:00 h 

 ''Ayurvedska medicina za fizičko, mentalno i duhovno zdravlje'' 

predavač: Smajo Safić Gupta

moderatorica predavanja: Nada Rocco

Kroz uvodno predavanje o ayurvedski medicini, slijedi radionica:
Mentalno pomlađivanje putem Dharane (tehnika fokusiranja uma).

Dobrodošli u petak, 12. listopada u prostoru Ver Vita d.o.o. nam gostuje Smajo Safić Gupta, vaidya – licencirani tradicionalni ayurvedski terapeut i liječnik koji već niz godina djeluje sa željom da približi ayurvedu ljudima na području jugoistočne Europe. 

Riječ je o drevnoj indijskoj znanosti o zdravlju i životu, te se može reći kako je ayurvedska medicina najstarija medicina na svijetu. Ayurvedu je, kao holistički sustav indijske medicine, priznala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Ayurveda pak govori svojim jezikom i tvrdi da je osoba zdrava kada:  su sva tri tjelesna soka – doše (vata-pitta-kapha) i svih pet elemenata (vatra-zemlja-eter-zrak-voda) u ravnoteži; kada se tjelesna tkiva (dhatu) pravilno izgrađuju i funkcioniraju uravnoteženo; kada su metabolički procesi u tijelu tj. kada je probavna vatra (agni) u ravnoteži; kada je izlučivanje otpadnih materija (mala – stolica, urin, znoj) u ravnoteži;  kada je duh u stanju unutrašnje stabilnosti te kada su čula uravnotežena.

Zapadna medicina je sa svojim tehničkim i biokemijskim metodama od neprocjenjive vrijednosti onda kada je iz tijela potrebno ukloniti  ili u njemu “popraviti“ smetnje prouzrokovane povredama ili nesrećama. Dok klasična medicina liječi na staničnom nivou, ayurvedska tradicionalna medicina pokušava pomoći na samom izvoru tjelesnog stanja, odnosno bolesti koja je u čovjekovoj duši ili svijesti, odnosno na osnovu karakteristika koje su nerijetko uzrok bolesti (samo stanje). Ayurvedu je moguće prakticirati samostalno, najbolje preventivno ili kao dopunu alopatskom liječenju.

Sama radionica je usmjerena na svakodnevni problem čovjeku Zapada, da većina psiholoških problema proizlazi iz nedostatka pažnje, kada dopuštamo nekoj vanjskoj sili ili nekom podsvjesnom utjecaju - da upravlja nama. Dharana tehnika je koncentracija ili ispravna pažnja, odnosno sposobnost preusmjeravanja cjelokupne naše mentalne energije na objekta kojeg ispitujemo. U ubrzanom životu u kojem živimo „danas“ je dobro popravit-trenirati našu kvalitetu – jer naša pažnja u životu zavisi od našeg stanja uma!

Smajo Safić Gupta, vaidya potječe od oca Indijca i majke Bosanke. Obrazovanje iz ajurvedske medicine stekao je kao Gandijev stipendista u zajednici Ramakrishna Mission Vivekananda u indijskoj državi Sikkim. Mnoga praktična znanja primio je od pripadnika zajednice Guni (tradicionalni iscjelitelji) i Adivasi (tantrički sustav) koji su podržani od strane indijske vlade zbog svog znanja o botanici i ljekovitim svojstvima biljaka – iz njihove riznice znanja potječe današnja ajurvedska farmakologija.

Ajurvedskom medicinom se bavi od 1999. godine kada i osniva centar Ayur Ashram u kojem okuplja ajurvedske stručnjake iz Indije suradnjom na više polja: u zajedničkom radu, provođenju edukacija za terapeute i studija Ayurvede , održavanju radionica i predavanja za javnost, te promociju priznatih prirodnih ljekovitih tretmana. U svojoj praksi Ajurvede, koristi i znanja tradicionalne akupunkture, zasnovane na naturopatiji Sushiveda.

Zbog predanog rada u ajurvedskoj medicini 2011. godine mu je dodijeljen konzorcijum stručne djelatnosti iz Indije u skladu sa normama AYUSH s ciljem obrazovanja ajurvedskog kadra. Autor je knjiga Ajurvedska medicina za fizičko, mentalno i duhovno zdravlje ISBN 978-961-93134-4-2 i Adivasi, energija za sretan život ISBN 978-961-276-966-6; Priručnika za obrazovanje Ajurveda maser / ajurveda terapeut ISBN 978-961-283-013-7 i brojnih članaka o ajurvedskoj medicini u međunarodnim časopisima, na stručnim skupovima i kongresima.

Preporučena donacija: 50kn

Zbog ograničenog broja mjesta prijave su obavezne na: prodaja@vervita.hr, 01/3456-764 ili 095 5545 206

 13.10. individualni pregledi po narudžbi! 

Za sve informacije nazovite 01/3456-764 ili 095 5545 206

Kada posjetite tradicionalnog ayurvedskog liječnika (vaidya), budite spremni na razgovor o sebi. Budući da Ayurveda naglašava ravnotežu u svim aspektima Vašeg života, vaidya ne samo da će pregledati Vaše tijelo, već́će steći širok uvid u Vašu prošlost i povijest bolesti, uključujući pitanja o svakodnevnoj prehrani, zanimanju i uvjetima rada, vježbama, obiteljskim i socijalnim odnosima. Nadi (pregled) Pariksha (dijagnoza) uglavnom se sastoji iz tri dijela:

  • Darsha, promatra opće fizičko stanje - klijenta i promatrajući njegove pokrete, govor, građu tijela, boju kože i očiju, linije lica i koštana ispupčenja, oblik nosa i kvalitetu usana, kose i noktiju.
  • Sparsha, drevna tehnika dijagnosticiranja kroz puls (nadi), omogućuje dostizanje osnovnog uzroka zdravstvenih problema, a ne samo analiziranje simptoma.
  • Prashna, kroz upitnik/kartoteku vaidya postavlja pitanja klijentu o simptomima, trajanju problema i progresiji bolesti. Vaidya također istražuje mentalno i psihičko stanje klijenata, kroz utjecaj planeta u trenutku rođenja preko duhovnoga područja jyotish. Povremeno su neophodna i određena laboratorijska ispitivanja – posebno kod težih „problema-stanje vikruti,a“. Stranka ispunjava upitnik/kartoteku koja ujedno služi i za propisani terapijski program, odnosno izabrane ayurvedske procese (ako se stranka odluči za tu namjeru)!

Nadi Pariksha pomaže u identificiranju ključnih simptoma za određivanje odgovarajućeg ajurvedskog terapeutskog programa/procesa čiji je cilj očuvati zdravlje kod zdrave osobe ili izliječiti bolest kod nezdrave. Nakon konzultacija i pregleda stranka dobije pisani program prehrane koji je u skladu s njenim tjelesnim stanjem (vikruti) te protokom tjelesnih sokova, triju doša (vata-pitta-kapha) i pet elemenata (voda-zemlja-eter-vatra-zrak). Na program prehrane utječe, odnosno određuje ga i godišnje doba (prana). Nadi Pariksha usmjerava osobu da krene na životni put s više veselja i zdravlja. Ako imate rezultate/dijagnozu od Vašeg liječnika/specijaliste, molimo Vas da ih ponesete sa sobom. Za kvalitetan proces je dobro da tri sata prije pregleda ne pijete kavu, čaj ili alkohol i da ne uzimate hranu. Za žene koje imaju mjesečnicu (početna faza) Nadi Pariksha nije primjeren.

 

 13. i 14.10.2018 (2 dana x 4 sata) 

 Mala škola sirove hrane NAPREDNA 

Predavač: Tina Uglješić (Zelenarium)

Želiš svoju prehranu podići na novi, zdraviji, zeleniji nivo? Već dobro barataš miksanjem smoothija, u salatama si ekspert, ali želiš proširiti svoj meni? U potrazi si za novim idejama i znanjima u pripremi sirove hrane jer ti je jelovnik koji pripremaš postao monoton? Ako je ijedan tvoj odgovor pozitivan, na dobrom si mjestu.

U Maloj školi sirove hrane – NAPREDNA, kroz dva dana ćeš naučiti kako pripremati sirove obroke koji ne spadaju u kategoriju lakih. Iako, naći će se i neki jednostavniji recepti, samo zato da te ne obeshrabrim potpuno. smile

PROGRAM

1. DAN – DEHIDRIRANJE:
Pripremat ćemo 6 recepata (tortilja od orašastih i sjemenki, krekeri, kruh, tijesto za pizzu, palačinke), uz što ćeš u skripti dobiti još puno dodatnih recepata: burgeri, još krekera, kruhova, mariniranje gljiva u dehidratoru, slani čipsevi, slatki kruhovi, slatki krekeri, slatki čipsevi, granole, voćne podloge (fruit leather), ‘kokice’, keksi, dehidriranje začina, povrća, voća,…

2. DAN – FERMENTIRANJE, KLIJANJE I NAPREDNI MIX:
Pripremat ćemo ukupno 5 recepata: sir/jogurt, klice, lazanje, pašteta (s kruhom/krekerima pripremljenim 1. dan) i sushi, a u skripti ćeš naći i mnoge dodatne recepte.

Sve namirnice, kao i degustacija pripremljenih obroka, uključeni su u cijenu.

Svi polaznici dobit će skriptu s ukupno 30-ak recepata.

Predavač: Tina Uglješić. Autorica sam bloga Zelenarium, s više od 5 godina iskustva na području sirove hrane. Ostavivši dugogodišnji menadžerski posao te značajno unaprijedivši svoje zdravlje i sama sam svjedok kolika je moć hrane, stoga sam odlučila iz korijena promijeniti svoj životni put i posvetiti ga širenju ovog znanja svakome tko želi sretniji, zdraviji i ispunjeniji život.

CIJENA: 890 kn (PDV uključen). Za prijave i uplate do 03.10.2018., ostvari 10% popusta i uživaj na Maloj školi sirove hrane po cijeni od 801 kn (PDV uključen).

NOVA POGODNOST: Dovedi sa sobom partnera/partnericu i za njega/nju ostvari 50% popusta. Popust se realizira uplatom od 445 kn te naznakom u opisu plaćanja: Mala škola sirove hrane napredna, Zagreb – partner.

 
  Sokovi vijesti