Destilator za bilje Megahome

 

O DESTILATORU BILJA:

Destilator bilja Megahome služi za destilaciju raznih bilja i dobivanja hidrolata. Moguće je dobiti i vrlo tanak sloj kapljica eteričnog ulja – ovisno o specifičnostima same biljke (koliko se na kilogram sadržaja dobiva eteričnog ulja). Destilator bilja je skoro pa isti uređaj kao Destilator vode Megahome. Isti lonac zapremine 4 litre, isti stakleni vrč, limunska kiselina za čišćenje, paket od 6 komada vrećica s aktivnim ugljenom (stavlja se u kljun poklopca), poklopac s ventilatorom  – jedino što je unutar poklopca zaštitna mrežica da sadržaj destilatora ne ulazi u ventilator. Još jedna  praktična stvar je što lonac ima dodatan prekidač za početak rada i same destilacije uz postojeći gumb za paljenje.

DESTILACIJA BILJA:

Za kućnu destilaciju bilja, ovaj uređaj je izvrstan i sasvim zadovoljavajući. Lagano ga je koristiti, a i prati. U paketu se dobiva limunska kiselina za čišćenje i održavanje lonca. Nakon što je potrošite, kupite novu limunsku kiselinu i nastavite prati s njome ili se možete okoristiti i octom – ulijete  u lonac do razine gdje je on nečist i ostavite ocat neko vrijeme da djeluje te potom isperete. Bitno je da nakon svake destilacije bilja dobro isperete lonac i poklopac lonca kako bi isprali miris prethodno destiliranog bilja. Destilirajte bilje u provjetrenoj prostoriji ili u nekoj prostoriji u koju ne idete često, radi intenzivnih i opojnih mirisa koji se šire prilikom destilacije. Kad se maksimalno pritisne bilje do dna lonca, moguće je da se “zalijepi” odnosno “zapeče” neki komadić biljke za dno što se vrlo lako očisti tako da se polije octom taj dio ili se ostavi namočeno s vodom.

Sama destilacija bilja i produkti destilacije ovise, kao što je već navedeno, o samim biljkama koje se koriste za destilaciju. Prethodno bi bilo poželjno osnovno poznavati/proučiti biljku da se zna kakav i koliko jak se hidrolat može očekivati ovisno o omjeru bilja i vode s kojim se radi (1:1, 2:1, :1 ili dr. – omjer voda:bilje) te koliko se uopće od te biljke dobiva eteričnog ulja i od koje količine se zaista može vidjeti i dobiti eterično ulje. Što je manji omjer vode naspram hidrolata, to je jači, koncentriraniji i kvalitetniji dobiveni hidrolat. Neki čak rade hidrolate s jako jakim omjerom da se takvi hidrolati mogu i razrjeđivati. Najbolje je pratiti savjete iz prakse uz mogućnosti ovog destilatora bilja. Već nakon nekoliko destilacija, kad se korisnik destilatora bilja upozna sa svojim novim uređajem, može se lakše pretpostaviti koliko i kakvog bilja staviti u kojem omjeru. Primjerice, možete razmišljati na sljedeći način: da li mi je biljka više drvenastija, lisnatija, cvijetnija, više začinska, koliko će mi vode upiti, da li da onda stavim više vode ili manje, kako je u praksi, koliko se po stručnoj literaturi zaista savjetuje i može li se dobiti eteričnog ulja iz te biljke, da li je biljka muška ili ženska, da li da koristim mušku ili žensku biljku te kakav hidrolat ja želim dobiti i za što mi treba? To su neka od mogućih pitanja koje si možemo postaviti prije svake destilacije neke biljke. Sadržaj koji se stavlja u lonac destilatora može biti donekle potopljen vodom, a i ne mora – i ovo ovisi o građi biljke i njezinoj specifičnosti pa su zato najbitniji omjeri s kojima se radi.

Za destilaciju bilja je najbitnije da je bilje SVJEŽE!

Kvalitetan hidrolat ćete dobiti kad radite sa svježim sadržajem – svježim biljem. Kada prođe nekoliko dana dobit ćete i možete raditi hidrolat, ali neće biti s toliko svježih sokova iz biljke i moguće da će biti drugačije boje – mnogo svjetliji. Pogotovo morate pripaziti s onim biljem koje brzo vene, npr. korijandar. Za cimet ili neke druge drvenaste i koraste sadržaje nije toliko važno da budete pažljivi i ažurni, ali je u svakom slučaju poželjno da je sadržaj što svježiji.

Hidrolati su vrlo kratkog vijeka trajanja – neki traju kraće, a neki dulje.

Sve što radite, radite u medicinskim rukavicama i imajte dezinficirane laboratorijske čašice i drugu opremu koju koristite prilikom baratanja s hidrolatom ili za njegovo skladištenje. Bilo bi poželjno optimizirati količinu hidrolata tako da procijenite koliko hidrolata zaista trebate te toliko da ga i napravite. Uvijek je bolje imati što svježiji hidrolat (radi kratkog vijeka trajanja) za sve pripravke, ali to naravno ovisi o godišnjem dobu i dostupnosti nekog bilja. Tko želi produljiti vijek trajanja hidrolata može koristiti neki od prirodnih konzervansa.

Vrlo važna stavka je samo skladištenje hidrolata.

Generalna uputa za skladištenje hidrolata bila bi da ga se sprema u dezinficirano i po mogućnosti tamnije stakleno posuđe. To mogu biti novo kupljene male bočice ili veče boce. Poslužit će i staro stakleno posuđe od sokova ili dr., ali najbitnije da je dobro oprano i dezinficirano.

Što ako dobijete par kapljica eteričnog ulja na površini hidrolata?

Prikupljanje eteričnog ulja s površine hidrolata bio bi najjednostavniji putem male kapaljke, koja se koristi za sva ona eterična ulja pakirana po 1 ml. Najbolje je kupiti takve male tamne staklene bočice u koju odmah spremate eterično ulje te pripadajuću kapaljku. Kapaljkom lagano s površine uzimate eterično ulje i sadržaj prenosite u 1 ml bočicu. Primjer takve bočice i kapaljke možete vidjeti na sljedećoj slici.

Kako izgleda proces prikupljanja eteričnog ulja:

Ispod ovog teksta možete pogledati i skinuti PDF dokument s opisom postupka dobivanja hidrolata lovora

 
PREUZMITE DOKUMENTE
  hidrolat_lovora.pdf   (193.25 KB)
 
VIDEO GALERIJA
Alcohol & Essential Oil DistillerEssential Cannabis Hemp Oil Making Tutorial Using Safe Countertop Distiller  FROZEN Alcohol
  Proizvodi VerVita