Špinat za zdrav proljetni sok

 
Objavljeno: 21. 11. 2016 - 1:39

Špinat je u svijetu proslavio popularni Popaj, junak crtanih filmova, koji je uz pomoć špinata pobjeđivao svoje najljuće protivnike. U našim primorskim krajevima špinat ima stoljetnu tradiciju u uzgoju kao i u samoj uporabi. U Francuskoj špinat nazivaju metla želuca.

To povrće djeluje kao stimulator rada jetre, mokraćnih organa i probavnih organa te je nezaobilazan u dijetoterapijama.

Špinat sadrži veliki postotak željeza, što je važno za čovjeka jer utječe na stvaranje i obnavljanje krvnih tjelešaca. U špinatu su pronađeni i saponini te sekretin, tvari koje potiču rad žlijezda, izmjenu tvari, a djeluju i na lakšu probavljivost i brže primanje vrijednih sastojaka. Kod dojenčadi i djece preporuča se konzumacija špinata s mlijekom, što je dobro za rast zahvaljujući velikoj količini karotina.

Špinat potiče i izlučivanje mokraće iz organizma, zahvaljujući visokom postotku kalija, pa se zbog toga preporučuje kod oboljenja mokraćnih organa i srca jer povoljno djeluje na te funkcije, a ujedno im olakšava i rad. Špinat rasterećuje srce i bubrege, a ujedno i snižava tlak. Pojačava rad gušterače i probave zahvaljujući sekretinu.

Pripremite zdrav proljetni sok od povrća, zdravog trolista - cikla, mrkva i špinat. Izvrsno za detoksikaciju i čišćenje tijela prije ljeta!

Sastojci (za jednu šalicu):

  • 100 g cikle,
  • 70 g mrkve,
  • 1 šalica špinata
  • 125 ml vode

Način pripreme: Ubacite ciklu, mrkvu i špinat u sokovnik i malo razrijedite vodom.

 
POVEZNICE
sok od špinata
  Zanimljivosti