Savjet za izradu sokova

 
Objavljeno: 21. 11. 2016 - 1:59

Izotonični napitak - vodom razrijeđeni sok

Preporučuje se tokom i nakon izrade soka uliti u sokovnik otprilike 1/3 vode u odnosu na iscijeđeni sok, kako bi se isprali preostali vrijedni sastojci iz sokovnika i dobio izotonični napitak.

Izotonični napitci imaju jednak osmotski tlak kao i  krv, zbog čega su idelani za brzu nadoknadu izgubljene tekućine, a krvotok s lakoćom upija više tekućine i hranjivih tvari iz takvog soka.

Ovakvi napitci osiguravaju neophodne elektrolite koji se gube znojenjem i odlično nadoknađuju energiju (važno za sportaše koji piju samo izotonične napitke).

Organizam ih najpotpunije prihvaća, najbolji su za utažiti i glad i žeđ.

Svježe iscijeđeni, čisti (nerazrjeđeni) sokovi od voća i povrća pripadaju skupini hipertoničnih napitaka. Imaju veći osmotski tlak od krvi, zbog čega pojačavaju izlučivanje tekućine, a samim time nisu idealni za rehidraciju (obnavljanje izgubljene tekućine u tijelu).

S druge strane, napitci poput mineralne vode, pitke prirodne vode i čajeva imaju manji osmotski tlak od krvi, što ih svrstava u skupinu hipotoničnih napitaka. Takvi napitci se kratko zadržavaju u organizmu, ubrzano se izlučuju mokraćom, a sa sobom povlače i dio minerala.

Idealna kombinacija za istovremenu ishranu i hidrataciju stanica je kada sok razrijedimo sa

1/3 vode u odnosu na iscjeđeni sok.

 

 
  Zanimljivosti