VerVita XXL sokovnik - RECENZIJA

 
Objavljeno: 02. 12. 2016 - 2:08

VerVita XXL sokovnik

VerVita XXL sokovnik
 

Ako ste u potrazi za načinom kako očuvati, ali i vratiti zdravlje, sokovnik za hladno prešanje, poput VerVita XXL, bit će jedan od prvih na vašem popisu kupnje kuhinjskih aparata. Budući da su u paketu VerVita XXL sokovnika, uz sito za sokove, uključeni i sito za smoothije i sito za sladolede, možda će biti i jedini od aparata koje ćete trebati jer je ovo pravi 3u1 uređaj.

Bez obzira na to što je u mom redoslijedu nabavke prvi bio blender, a potom i dehidrator, neminovno im se pridružio i sokovnik.

Iako bih najradije kupila najskuplji uređaj, razum je ipak prevladao, pa je odabir pao na VerVita XXL koji se čini kao najbolji omjer uloženo-dobiveno, a posebno ako planirate sokove izrađivati kako od voća, tako i od korjenastog povrća i zelenog lišća. No, krenimo redom.

ŠTO JE U KUTIJI?

1. ulazni lijevak
2. posuda za cijeđenje (sa čepom izlaza za sok i otvorom za izlaz pulpe)
3. sito za sokove
4. sito za smoothije
5. sito za sladoled
6. vijak
7. baza
8. guralica
9. četkica za čišćenje
10. posuda za sok
11. posuda za pulpu

Uz navedene dijelove, u kutiji se nalazila i knjiga Snaga zelenih sokova sa 110 recepata cijeđenih i kašastih zelenih sokova, autora Miroslava Juraja, koja je odlična pomoć za ideje u početku, ali i duže.

PREDNOSTI:

Moram priznati da sam se iznenadila kvalitetom dijelova i cijelog uređaja, budući da sam, vjerojatno kao i većina vas, uvijek skeptična kada netko spomene da je porijeklo proizvoda Kina. No, plastika je na pogled i dodir kvalitetna, a baza i vijak su prilično teški, što dodatno upućuje na kvalitetu. Bila sam znatiželjna pa sam izvagala težinu vijka. Vaga je pokazala značajnih 630 grama.

Još jedna prednost koju bih svakako htjela istaknuti je tih, gotovo nečujan rad. Dok s blenderom ujutro probudim cijelo susjedstvo, VerVita sokovnik ne čuju ni ukućani, a kamoli susjedi. Jedino prilikom izrade zelenih sokova koji sadržavaju više vlakana, čuje se zvuk poput ‘cviljenja’, no niti taj zvuk se ne može nazvati bučnim.

Budući da u kuhinji na radnom dijelu držim blender i multipraktik, bojala sam se da će novi član obitelji uzrokovati gužvu zauzevši puno prostora, no njegove dimenzije su uistinu prihvatljive (25 x 18,3 x 48,3 cm), tako da moj trojac kućanskih aparata sada živi u skladnom suživotu.

Kada je o čišćenju riječ, neki bi se mogli pokolebati s obzirom na ranije navedeni broj dijelova. Međutim, čišćenje je jednostavno i brzo. Gotovo sve dijelove najčešće možete oprati pod tekućom vodom bez upotrebe spužvice. Sito je jedini dio koji morate svaki puta temeljito očistiti, kako se ne bi zapekle nakupine hrane, no uz pomoć četkice to nije nikakav problem. Isprane dijelove jednostavno odložite na stranu da se ocijede.

Garancija 5 godina na motor i 1 godina na ostale dijelove sigurno je nešto što će vas dodatno razveseliti, kao što je i mene.

ODLUKA:

Iako sam ja bila ta koja je inicirala kupnju sokovnika i veselila mu se kao malo dijete, moram priznati da je nakon kupovine, on postao omiljeni kućanski aparat naših najmlađih članova obitelji. U prva dva dana potrošili smo oko 200kn za voće jer su htjeli isprobati sve kombinacije. Uistinu možemo reći da smo se predozirali sokovima. Naravno, ubrzo smo se sabrali i sada sokove u prosjeku izrađujemo jednom dnevno.

Kada sam odlučila kupiti sokovnik, znala sam da ga želim koristiti za sve moguće kombinacije sokova. Zeleni, crveni, žuti, narančasti, sve voće, lisnato povrće, korjenasto povrće. Zato sam, zahvaljujući pomoći i sugestiji ljubaznog gospodina Miroslava iz VerVite, čije znanje i iskustvo uvelike nadmašuje moje, odlučila kupiti upravo VerVita XXL koji će zadovoljiti sve moje potrebe i želje. Međutim, ono što nisam znala je da ću s ovim sokovnikom dobiti i sito za smoothije i sito za sladolede, ali da ću moći izrađivati i mlijeko od orašastih plodova!

Prije nego što sam kupila sokovnik, iskoristila sam Dane otvorenih vrata u VerViti i s cijelom obitelji otišla u razgledavanje. VerVitovci su nam na kušanje dali sok od jabuke i sladoled od naranče. Bila je to ljubav na prvi pogled. Sokovnik se isti dan preselio u naš dom.

CIJEĐENJE:

Prvo što smo cijedili tj. što su djeca cijedila bio je sok od jabuke i naranče koji je bio apsolutno savršenstvo. U njega smo dodali i malo oraha, baš kao što su nam ponudili u VerViti. Nakon toga sam iscijedila zeleni sok koji sam radila od lišća peršina, blitve, celera i mente, uz dodatak jabuke, limuna i korijena đumbira. U međuvremenu je tu bilo još mnoštvo kombinacija s voćem i povrćem, a mnoge još tek čekaju da budu isprobane. Kvaliteta i lakoća kojom ovaj sokovnik obrađuje voće, ali i lisnato povrće i korjenasto povrće je na visokom nivou.

Voćni sokovi su ono što će cijeloj obitelji biti apsolutni hit, bez obzira na godine, od djece do najstarijih. Koju god da smo kombinaciju voća iskušali, sve su bile iznimno ukusne. A što se sokovnika tiče, rad je nepogrešiv, tih je, a pulpa izlazi gotovo suha. Jedino na što trebate obratiti pažnju je kvaliteta jabuka. Ako odaberete brašnaste jabuke, sok će vam izlaziti gust, poput smoothija, što nije pogrešno, ali nećete dobiti rijetki sok.

Zeleni sokovi izlaze baš kako bi i trebali, pulpa je suha, okus prekrasno intenzivan. Jedino što ćete kod nekog povrća čuti blago cviljenje, ali, kao što sam već napomenula, to je daleko od buke ili neugodnog zvuka.

Sokovi od korjenastog povrća poput cikle i mrkve su također nešto što će, iako je tvrdo, vaš VerVita XXL sokovnik s lakoćom pretvoriti u sok.

Sladoled nastaje isključivo od zamrznutog voća koje u nekoliko sekundi izađe u zdjelicu spreman za jelo. Svi ga obožavaju. Ne traži nikakve dodatke, samo voće. Predivno.

Ono što još nije došlo na red su smoothiji i mlijeka. No, jedva čekam i to isprobati. Veselim se još mnogim receptima koje ću objaviti na Zelenariumu.

ZAKLJUČAK:

Za one koji ne znaju, bitno je nabaviti sokovnik poput ovog koji sokove radi na principu hladnog prešanja (sporo okretanje, 65 okretaja u minuti) zbog čega se namirnice ne zagrijavaju, pa vitamini, minerali i enzimi ostaju u samom soku. Tako pripremljeni sokovi predstavljaju prave čuvare vašeg zdravlja dugi niz godina. Zato vam toplo preporučujem da učinite nešto za sebe i investirate u kvalitetan sokovnik poput VerVita XXL.

Ako ste u nedoumici koji uređaj odabrati, svakako svratite do VerVite, tamo će vam rado dati savjet, kao što su uostalom i meni smile

 

SPECIFIKACIJE:

  • Model: JT-2014
  • Radni napon: 220-240V/50/60 Hz
  • Radna snaga: 240 W
  • Način cijeđenja: hladno prešanje (vijak)
  • Brzina: 65 okretaja/minuta
  • Težina: 6,5 kg
  • Dimenzije: 25 x 18,3 x 48,3 cm
  • Max. vrijeme rada: 30 minuta kontinuirano
  • Upotreba: kućna
 
  Zanimljivosti