Naranča vrijedan izvor vitamina

 
Objavljeno: 21. 11. 2016 - 1:43

U zemlji podrijetla Indiji na sanskrtu se naziva na rangi ili naranja, dok su Englezi prijevod norange pretvorili u današnji orange.

Naranča je vrijedan izvor vitamina i minerala: odličan je izvor vitamina C (52% od RDA - preporučene dnevne količine po obroku), tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, folata, kalija, kalcija i magnezija. Zbog odgovarajućeg sadržaja minerala ima svojstva remineralizanta - pomaže uklanjanju toksina iz organizma.

Od organskih kiselina sadrži limunsku, maleinsku i druge u manjim količinama. Osim pulpe naranče koristi se i kora koja uz obilje vitamina i minerala sadrži i eterično ulje, tanine, gorke tvari, pektin i fitokemikalije. Ukoliko se koristi kora, veoma je važno da plod bude uzgojen organski, bez pesticida i drugih kemijskih sredstava. U eteričnom ulju glavna je komponenta limonen (oko 96%), a karakterističan miris potječe od citrala i citronelala.

Ujedno ne treba posebno naglašavati da je sok od naranče jedan od najzdravijih i najčešćih sokova, osobito za doručak. Osvježenje koje sok od naranče pruža u vrućim ljetnim danima nije sve - on je i iznimno koristan za srce.

Svima omiljeni narančasti napitak sadrži antioksidans hesperidin koji poboljšava funkciju krvnih žila i pomaže pri snižavanju rizika od bolesti srca. Hesperidin spada u grupu flavonoida koje nalazimo i u grožđu, crnom vinu, zelenom i crnom čaju te čokoladi.

Sve veći broj studija daje naslutiti kako flavonoidi mogu poboljšati zdravlje stanica krvnih žila. Problemi sa spomenutim stanicama mogu dovesti do začepljenja arterija, vodećeg rizika srčanog udara.

U istraživanju su sudjelovala 24 muškarca kod kojih je postojao rizik od oboljenja od kardiovaskularnih bolesti. I dok je prva skupina svakodnevno pila sok od naranče, druga je konzumirala lažni proizvod. Treća grupa muškaraca pila je lažni napitak obogaćen s 292 miligrama hesperidina. Upravo toliko miligrama ovog flavonoida sadrži 500 ml soka od naranče.

Nakon mjesec dana rezultati su bili zapanjujući. Istraživači su utvrdili da su muškarci koji su svakodnevno pili sok od naranče ili napitak obogaćen hesperidinom imali bolje endotelne funkcije i niži dijastolički tlak nego oni koji su pili napitak bez hesperidina.

Rezultati studije prezentirani su na prošlogodišnjoj konferenciji American Heart Association’s Basic Cardiovascular Sciences u Las Vegasu.

 
  Zanimljivosti