Cikla smanjuje visoki krvni tlak

 
Objavljeno: 21. 11. 2016 - 1:42

Kada se osjećate down, vrijeme je da si priuštite veliku dozu prirodnih vitamina iz svježe iscijeđenih sokova! Privlačno šarena čaša osvježavajućeg napitka od cikle, mrkve i limuna djelovat će na vašu ljepotu i iznutra i izvana!

Cikla je idealno povrće koje se može koristiti preko cijele godine. Bogata je bjelančevinama, mastima i ugljikohidratima. Sadrži gotovo sve, u prehrani važne mineralne sastojke, kao i niz mikroelemenata. Treba napomenuti, da sadrži i stanovitu količinu kobalta, koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12, a koji se inače nalazi samo u namirnicama životinjskog podrijetla, što je vrlo važno za vegetarijance. Zbog toga je cikla jedan od najboljih prirodnih lijekova kod anemije i slabokrvnosti. Betanin svrstava ciklu među lijekove za učvršćenje krvnih žila, regulaciju krvnog tlaka i smanjenje holesterola. Povoljno djeluje i kod osteoporoze. Energetska vrijednost joj je dosta visoka i iznosi oko 190 kJ/100 g.

Britanski su znanstvenici otkrili da samo 500 ml soka od cikle dnevno značajno smanjuje visoki krvni tlak. Istraživanje otkriva da su za blagotvorno djelovanje soka od cikle zaslužni nitrati koje on, poput zelenog lisnatog povrća, sadrži. Nitrati se pomoću sline pretvaraju u nitrite koji se u kiseloj sredini želudca mogu pretvoriti ili u dušikov oksid ili nastaviti cirkulirati kao nitriti. Što je razina nitrita u organizmu veća to je i značajnije smanjenje krvnog tlaka.

Priprema

  • U sokovniku pripremite sok od mrkve i cikle.
  • Iscijeđenom soku dodajte limunov sok.

Posluživanje: Napitak odmah poslužite i konzumirajte.

Savjet: Umjesto limunova soka, možete upotrijebiti sok od grejpa ili naranče.

 
  Zanimljivosti