Blendtec Designer 725 - RECENZIJA

 
Objavljeno: 06. 03. 2017 - 10:16

‘Will it blend? That is the question.’ – legendarne su riječi. Teniske loptice, iPhone, metalni autići, palice za golf, barbike, kreditne kartice, žarulje, kliješta za orašaste plodove, konzerve s gaziranim pićima,… sve to i još mnogo drugoga miksao je u blenderu Tom Dickson, osnivač Blendteca i prezenter ove neobične i provokativne marketinške kampanje za Blendtec. Na stranicama willitblend.com nalaze se tri izbornika: ‘Isprobajte ovo kod kuće’, ‘Ne isprobavajte ovo kod kuće’ i ‘Proizvodi’.

Iako se, s jedne strane, u ovoj kampanji uništavaju proizvodi samo kako bi se pokazala snaga motora i noževa, te se u blenderu za hranu miksaju proizvodi koji nemaju veze s prehrambenim, što mi se gadi, s druge strane, moram čestitati domišljatosti Blendtec ekipe koji su stvorili iznimno uspješnu kampanju kojom se korisnicima dočarala otpornost i jačina ovog blendera. ‘Will It Blend’ postao je 33. najgledaniji video serijal na YouTube ljestvici, a prodaja od prvog videa 2006., u 2008. porasla za 500%, dok je u 2009. porasla za 700%. Kapa dolje. No, pustimo marketing, pogledajmo što Blendtec stvarno nudi korisnicima.

Svaki početak je težak. Ako ste shvatili da već duže vrijeme koristite blender svaki dan i da vas čini tužnim gledati sve te divne recepte koji podrazumijevaju jake blendere, a vaš blender se muči i muči, a s njim zajedno i vi, vrijeme je da ozbiljno razmislite o svom životu i budućnosti i (svakako) pročitate ovu recenziju prije nego što odlučite koji je vaš sljedeći korak.

ŠTO JE U KUTIJI BLENDERA?

 • baza uređaja
 • WildSide+ posuda (1,1 l)
 • poklopac (2 dijela)
 • korisnička uputa
 • knjižica s receptima

ŠTO JE U KUTIJI TWISTER JARA?

 • Twister Jar posuda (0,5 l)
 • poklopac (2 dijela)
 • poklopac s nastavcima za miješanje (2 dijela)
 • plastična žlica (špatula)
 • knjižica s receptima

 

PREDNOSTI I KARAKTERISTIKE:

Kremaste torte od indijskih oraščića s glatkom smjesom poput svile? Maslac od kikirikija za 90 sekundi? Dvije šalice brašna od lanenih sjemenki iz jednog miksanja? Topla juha bez kuhanja? Zeleni smoothie bez preostalih komada povrća? Domaći sladoled u par sekundi? Sjeckanje luka, bez pranja ruku poslije?

Super-blender kao što je Blendtec će na sva gornja pitanja imati pozitivan odgovor. Često me pitaju: ‘Zašto bi netko dao toliko više novaca za tako neki uređaj?’ To je isto kao da vas netko pita: ‘Zašto bi netko dao više novaca za skupi bicikl?’ Istina, svaki tehnički ispravan bicikl prevest će vas od točke A do točke B. Međutim, upravo o cijeni ovisi hoće li vas nakon dulje vožnje boljeti leđa zbog nepravilnog položaja uslijed krive ergonomije, hoće li kočnice popustiti usred spusta ili hoće li puknuti lanac na malo većoj uzbrdici ili će možda čak puknuti cijela rama usred vožnje. Sve su to bitne stavke zbog kojih ćete biti spremni platiti više novaca za neki proizvod. Kao i u primjeru s biciklom, svaki tehnički ispravan blender smiksat će smoothie, toplu juhu, bademovo mlijeko ili kremu za tortu. Međutim, kod super-blendera poput Blendteca neće puknuti posuda niti će puštati neugodan miris plastike, neće se pregrijati motor, neće se potrošiti noževi, dosjed noža se neće izglodati, miksanje ćete odrađivati kao da ste profesionalac, bez puno muke i znoja, a rezultati miksanja bit će vrhunski.

Designer 725 nudi 6 unaprijed programiranih opcija blendanja: Smoothie, Salsa, Ice Cream, Whole juice, Hot soup i Clean. Svaka od ovih opcija ima svoj ritam miksanja i u smislu brzina i u smislu duljine miksanja.

Uz ove opcije, moguće je koristiti i opciju Pulse koja nema unaprijed određeno vrijeme trajanja miksanja.

Na kraju, nudi se i Touch Slider na kojem ćete sami odrediti brzinu miksanja.

Upravljačka konzola ima zaslon koji omogućava lako čišćenje, a poruke poput ‘Hi there!’, ‘Mmmm, it’s delicious.’, ‘Your blend is ready. Fuel your day.’ ili ‘Did you know I can make almond milk?’ su vrlo domišljate i inovativne i motivirat će vas za daljnje blendanje nudeći vam ideje za recepte, dat će vam informaciju o tome koliko ste ga puta koristili i čestitat će vam svaki put kad dosegnete određeni broj blendanja, otključavajući time besplatne knjižice s receptima na stranicama proizvođača. Ujedno će vam javiti i ako se pojavi neki problem, poput npr. kada odaberete krivi program za miksanje.

Snaga: 1.800 W.

Dimenzije s WildSide+ posudom su: 39x24x18 cm, a težina je 4,85 kg. Težina same baze s motorom je: 4,3 kg.

Glasnoća koju Blendtec 725 proizvodi uobičajena je za sve super blendere, no to je neminovno ako želite blender s vrhunskim rezultatima. Iznimka je Blendtec Professional 800 koji dolazi sa lijepo dizajniranom zaštitnom kutijom zahvaljujući kojoj će vaš blender proizvoditi tek nešto poput šuma, a ni blizu nečega što bi se moglo nazvati glasnim.

WildSide+ posuda i Twister Jar posuda izrađene su od BPA free materijala.

Wild Side+ posuda je dizajnirana na idealan način da možete lijepo isprazniti sadržaj miksanog obroka, a ujedno je upravo zbog dizajna jednostavna za čišćenje, čemu dodatno doprinose i tupi noževi na koje se nećete porezati.

Što se tiče Twister Jar posude, specijalna špatula koja dolazi uz posudu je dizajnirana tako da iz posude možete izvaditi skoro cijeli sadržaj bez puno muke i bez da vam puno toga ostane u posudi, a posebno je dobro što ne morate koristiti vlastite prste da biste ju ispraznili. smile

Prema službenim podacima proizvođača, noževi su izrađeni od hladno kovanog čelika i do 80% su deblji i 10 puta jači od drugih blendera. Također nisu oštri, kao kod većine blendera već su tupi. Razlog je taj što se nož okreće brzinom od 480 km/h i nema razloga da nož bude oštar. Umjesto da kidaju dijelove kocki leda ili zamrznutih namirnica, veliki noževi tupih rubova pretvaraju namirnice u prah. Ujedno su i sigurni za čišćenje.

Dosjed noža (dio ispod posude koji povezuje posudu i motor) je nešto što nikada nije potrebno mijenjati. Izrađen je od ojačanog čelika i vrlo je otporan te će vas vjerno služiti dugo, dugo.

Garancija je: 8 godina na bazu s motorom i upravljačku elektroniku te 8.000 ciklusa na posudu.

Blendtec sadrži SmartBlend tehnologiju koja detektira sve moguće greške prilikom uključivanja, pregrijavanje motora ili stvaranje zračnih mjehura prilikom blendanja. Nakon što ju detektira, Blendtec će prikazati poruku sa savjetom što učiniti da riješite grešku.

KORIŠTENJE:

U nastavku ćemo proći mogućnosti svih 6 pretprogramiranih opcija (Smoothie, Salsa, Ice Cream, Whole juice, Hot soup i Clean) kao i Pulse i ručno podešavanje.

Kod svih pretprogramiranih opcija vrijeme je unaprijed definirano tako da će blender sam prestati s miksanjem. One imaju svoj ritam miksanja i u smislu brzina i u smislu duljine miksanja. Ako želite, još jednim dodirom na odabranu tipku, dok traje miksanje, produljit ćete vrijeme miksanja za 10 sekundi.

Za besprijekorne rezultate blendanja uvijek pazite na redoslijed punjenja posude:

 1. tekućine,
 2. mekše namirnice poput banana, prahova, meda, maslaca, mekog voća,
 3. zamrznute namirnice/led, zeleno povrće.

Takvim punjenjem se smanjuje pojava praznog prostora tj. mjehura unutar tekućine i omogućuje se ujednačeno miksanje.

Nikada ne izlažite posude temperaturama višim od 100oC.

 

SMOOTHIE:

Ovaj program koristite kada želite pripremiti smoothije i guste napitke koji sadrže namirnice velike gustoće ili zamrznute namirnice. Primjer: voćni smoothiji s ledom. Kod ove opcije motor automatski ubrzava i usporava kako bi što kvalitetnije miješao sastojke i kako biste dobili željenu teksturu.

Koristeći ovu opciju pripremila sam smoothie s narančom, špinatom i đumbirom te napitak od lješnjaka i kakao nibsa.

Smoothie je ispao fantastično glatko, a kakao nibsi su se u napitku od lješnjaka u potpunosti smiksali.

SALSA (DIPS):

Ovaj program koristite kada želite pripremiti umake, preljeve ili namaze. Nije za izradu maslaca, za njih ćete koristiti samopodešavajuću brzinu, kao što sam ju ja koristila, pripremajući namaz od bučinih sjemenki i bučinog ulja.

ICE CREAM:

Ovaj program koristite kada želite pripremiti sladolede, sorbete ili smrznuti jogurt. Kod ove opcije motor ubrzava i usporava na odgovarajući način, da namirnice ostanu zamrznute.

Na Ice Cream opciji sam izmiksala led koji se već nakon par sekundi s lakoćom usitnio.

WHOLE JUICE:

Ovaj program koristite kada želite pripremiti smoothie s tvrdim ili gustim sastojcima kao što su: mrkva, cikla, sjemenke, voće ili povrće sa sjemenkama, stabljikama ili kožom. Primjer: smoothie s ananasom, narančom i mrkvom, bademovo mlijeko,… U nekim slučajevima možete slobodno ponoviti ciklus miksanja jednom ili dvaput, za dobivanje željene konzistencije.

Na Whole Juice opciji sam pripremila mlijeko od lješnjaka koje sam prvi put pripremala jer sam do sada smatrala da bademovom mlijeku nema ravnog (šteta što sam ga tek sada otkrila:)).

HOT SOUP:

Ovaj program koristite kada želite pripremiti tople recepte poput juhe. Motor radi brzinom koja je potrebna kako bi se sastojci zagrijali. Kod pripreme sirove hrane za dobivanje toplih jela koji uključuju dodavanje vode, imajte na umu da nije potrebno dodavati toplu vodu (iznad 46oC) jer je ova opcija unaprijed programirana tako da se pretpostavlja da ćete koristiti hladne ili mlake namirnice, a kako ne bi došlo do prezagrijavanja.

CLEAN:

Clean koristite kada želite očistiti posudu blendera. Samočišćenje: ubacite 1 šalicu vode (tj. pola šalice za twister jar) i kap deterdženta u posudu, položite posudu s poklopcem na bazu, uključite na Clean opciju i pričekajte 10 sekundi. Uklonite i isperite posudu i poklopac.

Iako proizvođač predlaže korištenje deterdženta, zagovornik sam prirodnih sredstava pa koristim ili otpadni enzim ili alkoholni ocat.

Proizvođač preporučuje da posudu čistite odmah nakon blendanja.

Samočišćenje radi odlično, isprobala sam ga na obje posude i mogu reći da uvelike olakšava postupak čišćenja posude. Koristim ga samo kod recepata koji sadrže ulje. Uobičajeno je dovoljno samo isplahnuti posudu pod toplom vodom.

PULSE:

Pulse program koristite kada želite sjeckati namirnice poput luka, miksati npr. šlag od kokosovog vrhnja, kao i u ostalim slučajevima kada ne trebate predugo miksanje.

Ova opcija nema unaprijed programirano vrijeme trajanja, odnosno, čim pustite tipku, blender će prestati s miksanjem.

TOUCH SLIDER:

Ovaj program samopodešavanja koristite kada sami želite upravljati brzinom rada.

Jednostavno rukom povučete prema desno do željene brzine i natrag, za sporije. Opcije koje se nude su redom: Stir, Chop, Mix, Blend.

 
Na ovoj opciji sam miksala brašno od bučinih sjemenki.

Produljenim miksanjem sam na istoj brzini bučino brašno pretvorila u maslac, koji sam dodavanjem bučinog ulja i soli pretvorila u predivan namaz.

ZAKLJUČAK:

Ako želite blender koji će imati dizajn, biti otporan, trajan i koji će s lakoćom odraditi svaki vaš i najmaštovitiji prohtjev za miksanjem, Blendtec Designer 725 je pravi uređaj za vas.

Iako Designer 725 ne dolazi s Twister Jarom, svakako preporučujem kupiti i njega jer ćete tako zaokružiti većinu svojih potreba u jednom uređaju. Vaš blender će, zahvaljujući Twister Jaru, miksati maslace, brašno, namaze i općenito ćete ga koristiti za gušće pripravke kao i za manje količine namirnica.

Sretna sam što sam imala priliku isprobati jedan od top svjetskih blendera koje danas možete nabaviti i u Hrvatskoj, u VerViti.

SPECIFIKACIJE:

Model: Designer 725, boja: Stainless steel
Radna snaga: 1.800 W
Dimenzije: 39x24x18 cm
Težina: 4,85 kg (sama baza motora: 4,3)
Materijal (posuda): BPA free
Materijal (noževi): hladno kovani čelik
Garancija: 8 godina na bazu te 8.000 ciklusa na posudu

Ako želite kupiti najtiši vrhunski blender na svijetu, razmislite o kupovini modela Professional 800 koji dolazi s kućištem koje zadržava buku blendera tako da vaši susjedi neće imati pojma da ste doma nabavili čudo od blendera.

 
  Zanimljivosti