Mrkva nam daje energiju

 
Objavljeno: 21. 11. 2016 - 1:49

Mrkva predstavlja važno prehrambeno povrće. Narančasto-crvenkastu boju mrkve daje karotin, iz kojeg nastaje važan vitamin A. Što tamnija boja - to više karotina. Stoga se kao takova preporučuje za ishranu djece. Obiluje i drugim vitaminima, prije svega grupe B (B1, B2, B5, B6) te PP, D, E i H.

Od hranjivih sastojaka sadržava najviše ugljikohidrata, od čega potječe i njezina visoka energetska vrijednost -175 kJ/100 g. Sadrži i niz mineralnih tvari a najveća odlika joj je u tome, što je pirjana ili kuhana vrlo lako probavljiva pa je pogodna za ishranu dojenčadi.

Općenito je mišljenje, da je lišće mrkve neprimjereno u ishrani, što je potpuno pogrešno. Ono nije upotrebljivo sirovo kao npr. od peršina i celera, ali je kuhano ili pirjano zajedno sa korijenom isto tako vrijedna namirnica kao korijen, dapače sadrži više mineralnih tvari.

Poznato je da mrkva posjeduje i čitav niz ljekovitih svojstava: Potiče tjelesni razvoj djeteta, jača kosti i povećava otpornost prema infekcijama. Povećava broj crvenih krvnih zrnaca, suzbija anemičnost, čuva i poboljšava vid itd.

Priprema

  1. U sokovniku pripremite sok od mrkve i jabuke.
  2. Iscijeđenom soku dodajte narančin sok.

Posluživanje: Napitak odmah poslužite i konzumirajte.

 
  Zanimljivosti