Sokovnik VerVita Elite - RECENZIJA

 
Objavljeno: 27. 09. 2018 - 11:32

Na testu: sokovnik za hladno prešanje VerVita Elite

(Kuvings EVO820)

by Zelenarium

preuzeto sa: http://zelenarium.com/na-testu-sokovnik-za-hladno-presanje-vervita-elite-kuvings-evo820/

Ovih dana imala sam priliku testirati sokovnik za hladno prešanje VerVita Elite proizvođača Kuvings (model EVO 820).

Kao što to obično biva, prve dojmove dobivamo kroz izgled. Ovaj sokovnik je odmah dobio pridjeve: kompaktan i lijep.

Prije nego što sam krenula s upotrebom, valjalo je poslikati i provjeriti što je sve u kutiji.

Uz standardnu knjižicu s uputstvima, dolazi i Knjižica s receptima. Jako mi se svidjela ova knjižica jer nudi neke ideje i kombinacije kojih se do sada ni sama nisam sjetila. Čak ćete naći i savjete u obliku recepata za korištenje pulpe koja vam ostane nakon cijeđenja. Prilično korisno. smile 

Četkica za čišćenje je čvrsta i kompaktna, tako da osigurava dobro čišćenje pulpe sa sita. Uz ovu bijelu četkicu za čišćenje, dolazi i čistač sita (u zelenoj boji), za kojeg sam prvo pomislila da je višak, ali kad sam ga isprobala, zaključila sam da uvelike olakšava čišćenje. Ako ponekad (ovisno o namirnici koja se cijedi) nakon njega čak i ostane nešto pulpe, bijela četkica ju završno uspješno odstrani.

Od ostalih pomoćnih dijelova tu je i ključ za poklopac (koji nisam slikala jer ga nisam imala potrebe upotrebljavati). Tu je i guralica, koja pomaže prilikom ubacivanja veće količine namirnica, kako bi ih vijak lakše ‘ulovio’.

Na slici u nastavku nalaze se posuda za pulpu i posuda za sok.

Osnovni dijelovi samog sokovnika su:

1. BAZA (solidna i teška)

2. BUBANJ (koji se jako lijepo pere jer ne zaglavljuju ostaci pulpe u njemu)

3. SITO (kvalitetno izrađeno). Sito se umeće u obruč sa silikonskim metlicama (koji nije na fotografiji).

4. VIJAK (koji je jako kompaktan, od kvalitetnih materijala, a teži čak 593 g)

5. POKLOPAC (koji ima prošireni otvor, za ubacivanje većih komada voća/povrća)

 

SASTAVLJANJE:

Sastavljanje je prilično jednostavno, nakon što jednom sami složite, neće vam trebati nikakva uputstva. Važno je samo pratiti crvene točke koje određuju na kojem mjestu se dva dijela sokovnika trebaju spojiti, a kad stavljate vijak, morate paziti da vam dobro ‘sjedne’. Pogledajte moj video u nastavku, gdje sam, prilikom cijeđenja soka od krastavaca i jabuke, pokazala kako se slaže sokovnik.

 

KORIŠTENJE:

Korištenje ovog sokovnika je jednostavno, uz nekoliko glavnih uputa kojih se valja držati:

 • jabukama uvijek odstranite peteljku (koštice ne morate uklanjati)
 • voće i povrće s dugim vlaknima, poput stabljike blitve, celera, mango i slično, razrežite na manje komade, tako da budu dugački maksimalno 5 cm. Time ćete olakšati cijeđenje, ali ćete i spriječiti da vam vlakna zaglave za vijak ili za sito.
 • namirnice koje su mekše, možete umetati cijele kroz gornji otvor
 • čep na posudi za cijeđenje prilikom cijeđenja držite zatvorenim (dok tekućina ne dođe nešto ispod vrha posude). Tako će se sok lijepo izmiješati. Pogledajte primjer u mom videu za izradu mlijeka od badema.
 • prema uputi VerVite, kad cijedite mrkvu, nemojte ju rezati na kolutiće već ju prerežite po dužini i tako ju umećite u sokovnik. Nadalje, kad cijedite ciklu, nikada ju ne režite na četvrtine jer one mogu oštetiti poklopac. Ciklu radije režite na velike ploške, debele oko 5-7 mm. Ubaciti jednu po jednu, pričekati da se svaka prethodna procijedi. Također, svakako provjerite jeste li tvrde koštice odvojili od voća, kako ne bi oštetile sito (npr. koštica trešnje, breskve, nektarine i sl.).
 • kad cijedite tvrde namirnice (poput cikle ili mrkve), uvijek naizmjence dodajte i neke mekše namirnice, kako bi cijeđenje bilo što manje opterećenje za sokovnik.
 • nemojte biti brzopleti, kao i ja ponekad kad mi se žuri, pa ubacivati velike količine namirnica odjednom. Potrebno ih je ubacivati polako i po malo.
 • ako cijedite zelene sokove, od namirnica s puno vlakana, bilo bi dobro da nakon cijeđenja otprilike 500 g, stanete i operete bubanj tj. sito.

Ovdje ćete naći recept za mlijeko od badema iz kućne izrade, uz korištenje sokovnika, umjesto blendera:

 

Nakon cijeđenja soka od jabuka, primijetila sam da je u soku ostala minimalna količina pulpe, i to znatno manja u odnosu na neke druge sokovnike na hladno prešanje s kojima sam se susretala.

Ako ćete cijediti sok od grožđa, uvijek dodajte manju količinu bobica, kako se ne bi zaštopalo sito. PAŽNJA: ako do sada niste imali iskustva sa sokom od grožđa, mislim da bi bilo jako pošteno od mene da vas upozorim da je on jako moćan čistač tj. da jako povoljno utječe na probavu. smile

U radu sam primijetila da je jako tih. Osim toga, tipka za pokretanje i gašenje je dovoljno velika i lako dostupna, iako je sa stražnje strane. Forward (FWD) je za pokretanje, a reverse (REV) pa ponovo forward služi za situacije kad je pulpa zaglavila na vijku i povrh vijka.

Iako u svojoj kuhinji na pultu imam i blender i multipraktik, našlo se mjesta i za ovaj sokovnik. Bez obzira na to što je manjih dimenzija, zahvaljujući kvalitetnoj i robusnoj izradi i težini od 7 kg, kompaktan je i čvrst.

Ovaj sokovnik ispunjava još jedan, meni jako važan, uvjet, a to su materijali od kojih je izrađen. Vijak i sito izrađeni su od izuzetno čvrstog i ekološki prihvatljivog ULTEM-a koji se koristi i u medicini. Svi plastični dijelovi napravljeni su od visokokvalitetnog, ekološkog Tritan materijala, koji ne sadrži BPA

ODRŽAVANJE I ČIŠĆENJE:

Već sam ranije spomenula da zeleni čistač sita dosta olakšava čišćenje, ali bih generalno spomenula da je ovaj sokovnik prilično jednostavan za pranje i čišćenje. Sito se pere pod tekućom vodom (s čistačem sita i četkicom za sito), kao i ostali dijelovi, za koje čak nisu potrebne ni četke.

 

Jako zgodna stvar je to što se čep na izlazu posude za cijeđenje može ukloniti, kako biste ga mogli oprati.

OPREZ: ako želite odgoditi pranje sita za kasnije, nikada ne ulijevajte vodu kroz otvor, kako bi sito bilo potopljeno u vodi, jer će vam sva voda iskapati kroz otvor za pulpu (neće odmah, ali kroz par sati hoće). To možete učiniti ako prvo rastavite cijeli sokovnik pa pod mlazom vode operete sve dijelove (osim sita), a sito ostavite potopljeno u vodi u nekoj zdjeli, kako se pulpa ne bi zalijepila za sitne otvore sita i tako ostala trajno zaglavljena. 

GARANCIJA:

Zahvaljujući jamstvenom roku od 10 godina na motor i 2 godine na ostale dijelove, ovaj sokovnik ima još jedan razlog zbog kojeg se ističe od mnogih drugih sokovnika. Uvjet je, naravno, da obavite redovni servis svaka 24 mjeseca. Ova garancija odnosi se na kućnu upotrebu. Za komercijalnu upotrebu, garancija je 3 godine na motor (uz redovni servis svaka 24 mjeseca).

SPECIFIKACIJE:

 • Model: VerVita Elite (Kuvings EVO820)
 • Dostupne boje: Gunmetal / Dark red / Champagne gold / Rose gold. Na testiranju: Gunmetal
 • Radna snaga: 240 W
 • Način cijeđenja: hladno prešanje (vijak)
 • Brzina: 60 okretaja/minuta
 • Težina: 7 kg
 • Dimenzije: 20,1 x 23,9 x 49,0 cm
 • Max. vrijeme rada: 30 minuta kontinuirano
 • Upotreba: kućna, profesionalna
 
  Zanimljivosti